ΠΙΣΩ
images

Νικόλαος Κτενάς

Τρομπέτα

Ο Κτενάς Νικόλαος γεννήθηκε στη Λευκάδα το έτος 1982.
Το 1989 γράφτηκε στη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας (Φ.Ε.Λ.), όπου παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα και διδασκαλία οργάνων (τζένις, τρομπόνι και τρομπέτα). Το 1990 έγινε ενεργό μέλος της μπαντίνας ενώ λίγο αργότερα καθιερώθηκε και στη μπάντα παίζοντας φλικόρνο και τρομπέτα μέχρι και τον Ιούνιο του 2000. Ως μέλος της Φ.Ε.Λ πήρε μέρος σε όλες τις συναυλίες και τα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αυστρία, Κύπρο, Αλβανία).
Από το 1991 έως και το 1999 παρακολουθεί μαθήματα μαντολίνου στο μουσικό σωματείο «Ορφέας» Λευκάδας και συμμετέχει σε πλήθος εμφανίσεων ως πρώτο μαντολίνο της μαντολινάτας σε φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.
Το 1993 εισάγεται στο νεοϊδρυθέν Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάδας όπου παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών του, παρακολουθεί επιτυχώς μαθήματα πιάνου, τρομπέτας, μαντολίνου και όλων των θεωρητικών μουσικών μαθημάτων καθώς και βυζαντινής μουσικής και ιστορίας της τέχνης. Ως μαθητής του σχολείου, συμμετείχε στη μαντολινάτα παίζοντας ως πρώτο μαντολίνο και στο σύνολο χάλκινων πνευστών ως πρώτη τρομπέτα. Το 1999 αποφοιτά από το Λύκειο με το βαθμό Άριστα στα μουσικά μαθήματα.
Το 1999, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων, έλαβε μέρος στους πανελλήνιους καλλιτεχνικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως σόλο τρομπέτα. Με τις ξεχωριστές ικανότητές του καταφέρνει δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις στην κατηγορία των χάλκινων πνευστών. Ανακηρύσσεται πρώτος στην περιφέρεια Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας και τρίτος σε πανελλήνιο επίπεδο ανοίγοντας το δρόμο των βραβείων για το μουσικό σχολείο Λευκάδας και αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
Από το 1999 και για ένα χρόνο παρακολουθεί μαθήματα τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής με καθηγητή τον Σωκράτη Άνθη. Το 2000 εισάγεται στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην τρομπέτα με καθηγητή τον Σωκράτη Άνθη (ρεπερτόριο) και τον Παναγιώτη Καίσαρη (τεχνική) . Παράλληλα, φοιτά στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα ειδικού Αρμονίας με καθηγητή τον Ευάγγελο Κοκκόρη και το 2003 δίνει εξετάσεις παίρνοντας το πτυχίο του με βαθμό Άριστα. Το 2007 εγγράφεται στην τάξη τρομπέτας του Ορφείου Ωδείου με καθηγητή τον Ιωάννη Καραμπέτσο όπου φοιτεί μέχρι και σήμερα σε επίπεδο διπλώματος. Παράλληλα, το 2008 ξεκινάει τις σπουδές του για το πτυχίο ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας με καθηγητή τον Δημήτριο Καραβέλη και τον Ιούνιο του 2010 αποκτά το πτυχίο του με Άριστα.
Το 1999 ξεκινάει την επαγγελματική του πορεία σαν εκτελεστής τρομπέτας συμμετέχοντας στη μπάντα του Παλαιού Φαλήρου παίζοντας πρώτη τρομπέτα. Τον Ιούνιο του 2000 έδωσε εξετάσεις και κατετάγη στη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας ως εθελοντής πενταετούς υπηρεσίας με την ειδικότητα του μουσικού εκτελεστή τρομπέτας. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι και το τέλος του 2007 συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Κυπαρισσίας ως βοηθός αρχιμουσικού, εκπαιδευτής τρομπέτας και σολίστ στις συναυλίες της. Αξιοποιώντας την εμπειρία του σε στρατιωτικές και άλλες μπάντες, ανέλαβε ως βοηθός αρχιμουσικού την ευθύνη της καλής παρουσίας της μπάντας στις εμφανίσεις της, από την εκπαίδευση των νέων μουσικών σε βηματισμούς μέχρι και τη γενικότερη σωστή στάση τους στη μπάντα. Τον Ιούνιο του 2005 υπέγραψε τη μονιμότητά του στη μπάντα της Π.Α όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα παίζοντας πρώτη τρομπέτα και εκπροσωπώντας την μπάντα ως σαλπιγκτής σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία). Το 2008 έχοντας αποκτήσει εμπειρία 19 χρόνων σε μπάντες, ξεκινάει την καριέρα του ως εκπαιδευτής τρομπέτας και προσλαμβάνεται από τη Φιλαρμονική Δήμου Ηλιούπολης σε θέση καθηγητή και εκτελεστή τρομπέτας. Από το 2009 διδάσκει τρομπέτα στο Τονικό Ωδείο.
Από την αρχή της επαγγελματικής του πορείας, έχει συνεργαστεί ως εκτελεστής τρομπέτας με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (Α.Σ.Ο.Ν) και με πολλές ελληνικές μπάντες συμμετέχοντας κυρίως σε συναυλίες και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Αλβανία, Κύπρος).
Τον Ιούλιο του 2006 συμμετέχει σε Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Βουδαπέστη παίζοντας πρώτη τρομπέτα με τη μπάντα της Ζακύνθου. Τον Απρίλιο του 2007 συμμετέχει στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Παραλιμνίου στην Κύπρο παίζοντας πρώτη τρομπέτα με την φιλαρμονική της Ζακύνθου και τη φιλαρμονική της Λευκάδας. Τον Αύγουστο του 2008 συμμετέχει σε Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Ρουμανία παίζοντας πρώτη τρομπέτα με την φιλαρμονική της Σκιάθου.
Τον Νοέμβριο του 2009 παρακολούθησε σεμινάριο πνευστών οργάνων για νέους μουσικούς Φιλαρμονικών ορχηστρών από την Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τους κορυφαίους καθηγητές και σολίστ πνευστών οργάνων κ.κ. Σωκράτη Άνθη και Σπύρο Φαρούγγια. Τον Ιούλιο του 2010 παρακολουθεί το 3ο σεμινάριο Διεύθυνσης Φιλαρμονικής Ορχήστρας που διεξάγεται στην Κώ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών-Αρχιμουσικών – Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικών Ορχηστρών – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α.), με καθηγητή τον διακεκριμένο Μαέστρο και Πρόεδρο της WASBE Dr. Leon J. Bly. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, συμμετείχε σε συναυλία με την Ορχήστρα των Αρχιμουσικών της Ελλάδος παίζοντας δεύτερη τρομπέτα.
Είναι μέλος της WASBE (World Association of Symphonic Bands and Ensembles) (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμουσικών Φιλαρμονικών Ορχηστρών) και του Πανελληνίου Συλλόγου Διευθυντών – Αρχιμουσικών -Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικών Ορχηστρών – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α).

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ