ΠΙΣΩ
klarino

Νίκος Δαλιάνης

κλαρίνο

Ο Νικόλαος Δαλιάνης γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Η σχέση του με τη μουσική ξεκινά από τη βρεφική ηλικία μέσα απ’ την οικογένειά του, αφού όταν γεννιέται, τρία μεγαλύτερα ηλικιακά μέλη της οικογένειάς ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική. Επίσης, από αυτή την ηλικία και μέχρι σήμεραλαμβάνει μέρος στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του συλλόγου φίλων του γνήσιου Δημοτικού τραγουδιού του χορού και της παράδοσης « Η Ρωμιοσύνη», κάτι σαν δεύτερη οικογένεια και κάπως έτσι αγαπά το δημοτικό τραγούδι και ασχολείται μ’ αυτό από νωρίς.
Σε ηλικία τεσσάρων ετών τραγουδά για πρώτη φορά σε εκδήλωση με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (συγκρότημα Δαλιάνη) και από τότε και στο εξής λαμβάνει τακτικά μέρος σε εκδηλώσεις.  Σε ηλικία έξι ετών παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε τηλεοπτική εκπομπή ερμηνεύοντας το ιστορικό τραγούδι «Στα Τρίκορφα», ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σε ηλικία 10 ετών παίρνει την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού των Λαγγαδίων Αρκαδίας, με το τραγούδι «Στη βρύση στα Τσερίτσαινα» και έπειτα ακολουθούν και άλλες διακρίσεις σε διάφορους άλλους διαγωνισμούς τραγουδιού.
Με το κλαρίνο την πρώτη του επαφή την είχε σε ηλικία εννέα ετών και στα έντεκα του χρόνια έπαιξε για πρώτηφορά σε εκδήλωση. Στην τηλεόραση παρουσιάστηκε με το κλαρίνο για πρώτη φορά σε ηλικία δώδεκα ετών παίζοντας το τραγούδι «Φέξε μου φεγγαράκιμου». Ο πρώτος του δάσκαλος στο κλαρίνο ήταν ο πατέρας του, ενώ στη συνέχεια μαθητεύει πλάι σε σπουδαίους δασκάλους του παραδοσιακού κλαρίνου όπως οι  Γιώργος Κωτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σταύρος Κουσκουρίδας, κ.α..
Tελειώνοντας το λύκειο αρχίζει τις σπουδές του στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α)  και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παίρνει ως ειδικότητα Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς με καθηγητή τον Ιωάννη Δήμα, ενώ στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης ειδικοτήτων διδάσκει χορούς στο σύλλογο ΤΡΙΚΚΗ με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο το μουσικό και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Βασίλη Γαλάνη. Διδάσκει επίσης Παραδοσιακούς χορούς σαν σχέδιο εργασίας – projectστα πλαίσια του 8ου εξαμήνου της σχολής του,στο 4ο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων ( ΚΑΠΗ ) του Δήμου Τρικάλων. Τελειώνει τις σπουδές του και ορκίζεται το Μάρτιο του 2018.
Το σχολικό έτος 2021-2022 ξεκινά να φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απ’ το 2016 διδάσκει παραδοσιακό κλαρίνο σε μαθητές όλων των ηλικιών, ενώσυνεχίζει να εργάζεται ως μουσικός(κλαρίνο, φλογέρα, τραγούδι) σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, δισκογραφικές δουλειές, γάμους και πανηγύρεις.
Έχει λάβει μέρος ως μουσικός σε παραστάσεις του θεάτρου Δώρα Στράτου, τηλεοπτικές εκπομπές όπως «το Αλάτι της γης», CD καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και ιδίως αυτό της Πελοποννήσου, λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του απ’ τα Καλάβρυτα. Σημαντική  η συμμετοχή του στον τετραπλό δίσκο «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο…», όπου παίζει και τραγουδά τραγούδια της ομώνυμης περιοχής.  Επίσης έχει σημαντικό έργο όσον αφορά τα ιστορικά τραγούδια με συμμετοχές σε εκδηλώσειςκαι θεατρικές παραστάσεις για τους αγωνιστές του 1821, τον πόλεμο του 1940, καθώς και μέσα από την καταγραφή CD και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει ταξιδέψει σε χώρες του εξωτερικού όπως Νιγηρία, Σερβία, Πορτογαλία για να εκπροσωπήσει ως μουσικός την Ελλάδα σε φεστιβάλ και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους εκφραστές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως
Νίκο Καρατάσο, Κλέαρχο Κορκόβελο, Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Δαλιάνη, Σάββα Σιάτρα, Άρη Ντίνα , Ξενοφών Τσιούνη, Λάζαρο Τσιαμπά, Διαμαντή Ρουμελιώτη,Παναγιώτη Αγγελακόπουλο, Σταυρούλα Δαλιάνη, Γιώργο Μαρινάκη, Μανώλη Κόττορο, ΚωνσταντίνοΚίκιλη, Χρήστο Δαλιάνη, Βασίλη Κατράκο,Κώστα Σιδερή, Νικόλα Αγγελόπουλο, Ανδρέα Παππά, Βασίλη Γαλάνη, Κώστα Μερετάκη, Ανδρέα Νιάρχο κ.α.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ