Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. φύλλου 77/17-01-2022, τα όργανα της Παραδοσιακής – Λαϊκής Σχολής είναι πλέον αναγνωρισμένα από το κράτος και χωρίζονται στα εξής τμήματα:
Α) Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου
Β) Οργάνων τοπικών παραδοσιακών ρεπερτορίων
Γ) Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής Λαϊκής Αστικής Μουσικής
Δ) Θεωρητικών
Το τμήμα Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου αφορά σπουδές και τίτλους στο: Α) Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και Β) στα όργανα:
Χορδόφωνα: Ούτι, Λαούτο, Πολίτικο Λαούτο, Πανδουρίδα – Ταμπούρ (ένας τίτλος για νυκτό και τοξωτό), Πανδουρίδα – Ταμπουράς, Μαντολίνο, Σαντούρι, Τσίμπαλο, Κανονάκι, Πολίτικη Λύρα, Βιολοντσέλο, Βιολί.
Αερόφωνα: Νέι, Κλαρίνο, Φλογέρα – Σαουραύλι (μακρές, γαβάλι, φλάουτα – κλειστού – ανοικτού σωλήνα και βραχείες, όλες ένας τίτλος), Σύριγγα Πανός (μουσκάλι), Τρομπέτα, Σαξόφωνο, Τρομπόνι.
Μεμβρανόφωνα: Παραδοσιακά μεμβρανόφωνα κρουστά (νταούλια, ντέφια, μπεντίρ, τουμπελέκι, ένας τίτλος για όλες τις υποκατηγορίες).
Το τμήμα Οργάνων παραδοσιακών ρεπερτορίων, αφορά σπουδές και τίτλους στα όργανα:
Χορδόφωνα: Κρητική Λύρα, Ποντιακή Λύρα (και καππαδοκικός κεμανές, ένας τίτλος), Λύρα Ανατολικού Αιγαίου (Δωδεκανήσων και Λήμνου, ένας τίτλος), Λύρα Θράκης και Μακεδονίας (ένας τίτλος).
Αερόφωνα: ‘Ασκαυλος (Μακεδονική, Θρακική γκάιντα, Νησιώτικη τσαμπούνα, Ποντιακό αγγείον (ένας τίτλος), Ζουρνάς (Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς Ελλάδος, ένας τίτλος).
Το τμήμα Θεωρητικών αφορά σπουδές και τίτλους για τη θεωρία της ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής
1. Θεωρία Ευρωπαϊκής Μουσικής γραφής και ανάγνωσης
2. Θεωρία Ελληνικής Μουσικής
3. Ειδικά θέματα Θεωρίας Ελληνικής Μουσικής α) Εκτενής Τροπική Ανάλυση (για τα μη συγκερασμένα ή β) Αρμονική Ανάλυση (για τα συγκερασμένα που έχουν δυνατότητα αρμονικής συνοδείας
4. Θεωρία Ρυθμών/στοιχειώδης συνοδεία με κρουστά
5. Αρμονική συνοδεία
6. Βυζαντινή Μουσική
7. Ιστορία Ελληνικής Μουσικής
8. Οργανολογία
9. Μορφολογία Ελληνικής Μουσικής
10. Μουσικά Σύνολα (με Χορωδία, οργανικά και μεικτά Σύνολα, Χορό κ.λ.π.)
11. Όργανο αναφοράς
12. Πολυφωνικό όργανο συνοδείας
13. Πρακτικό διδασκαλείο
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της χώρας μας και του πολιτισμού μας είναι η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Η εκμάθηση των παραδοσιακών μας οργάνων, που χρονολογείται από τους αρχαίους χρόνους, αποτελούσε και αποτελεί μια διαδικασία εμπειρικής απόκτησης γνώσεων.
Σήμερα, πεπεισμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά για την αναγκαιότητα διαφύλαξης αυτής της παράδοσης, το Ωδείο μας δημιούργησε τον τομέα της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και τον στελέχωσε με καθηγητές που διαθέτουν πλούσια εκτελεστική παρουσία και σημαντικότατη διδακτική εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο.
Οι μαθητές του τομέα αυτού, παράλληλα με το ατομικό μάθημα του οργάνου τους, έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και διάφορα θεωρητικά μαθήματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν ουσιαστικότερα την Τέχνη της Μουσικής που επιθυμούν να υπηρετήσουν.
Τέλος, θα σας δοθεί η ευκαιρία ένταξής σας σε μουσικά σύνολα και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναυλίες με σκοπό την προβολή της δουλειάς σας.
Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για διαδικτυακά μαθήματα ΕΔΩ και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ΤΟΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Κλαρίνο
Δαλιάνης Νίκος
Μπαλαφούτης Γιάννης
Καβάλι
Ριζόπουλος Κωνσταντίνος
Τοξωτό Ταμπούρ
Αθανασίου Θεοδώρα
Μαντολίνο
Καψοκαβάδης Αλέξανδρος
Λύρα Κρητική
Ανδριώτης Λευτέρης
Λύρα Ποντιακή
Σαραφίδης Στέλιος
ΤΟΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Γιουκαλίλι
Γιαννάκος Γιάννης
Ruci Alfred
Καβάλι
Ριζόπουλος Κωνσταντίνος
Λύρα Κρητική
Ανδριώτης Λευτέρης
Λύρα Ποντιακή
Σαραφίδης Στέλιος
Course Features
- Lecture 0
- Quiz 0
- Duration 55 hours
- Skill level All levels
- Language English
- Students 27
- Assessments Yes