Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff

User Avatar
€39.00
ORFF

Μουσικοκινητική Αγωγή Carl OrffΗ μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff είναι μια πολύπλευρη μουσικοπαιδαγωγκή μέθοδος ….είναι φιλοσοφία…

Με τη βοήθειά του, τα παιδιά θα αποκτήσουν μια ευρεία σειρά δεξιοτήτων. Αυτές οι δεξιότητες έχουν σκοπό να γνωρίσουν στα παιδιά τις τέχνες, να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν γνωστικές, γλωσσικές ικανότητες και να δημιουργήσουν μια συναρπαστική σχέση με το δάσκαλο και τους φίλους τους.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όργανα του συστήματος Orff (woodblocks, τρίγωνα, κουδούνια, καστανιέτες).

Να κάνουν την πρώτη γνωριμία τους στο μουσικό λεξιλόγιο, να τραγουδήσουν, να χορέψουν. Προοδευτικά μαθαίνουν να παίζουν μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο και φλογέρα.

Το τραγούδι, επίσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, καθώς και η φωνή είναι ένα πολύ σημαντικό μουσικό όργανο!

Εξαιρετική είναι επίσης και η συμβολή της κίνησης και του χορού. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα παιδιά απελευθερώνονται και καταφέρνουν να εκφραστούν με το σώμα τους, να το γνωρίσουν και να δουν τις ικανότητές τους.

Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff βασίζεται σε παιδαγωγικές αρχές, ενθαρρύνει τη χαρούμενη συμμετοχή, τη δημιουργικότητα και είναι βασισμένο γύρω από την ιδέα ότι κάθε παιδί είναι έξυπνο με τον τρόπο του.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, ενεργούν, ερευνούν και παίζουν. Συνδυάζονται ο λόγος, ο ρυθμός, η κίνηση, ο χορός και το τραγούδι.

Το παιδί φτάνει ακόμα και σε σημείο να αυτοσχεδιάζει – να δημιουργεί δικές του μελωδίες, και συνθέσεις. Μαθαίνει να παίζει τα πρώτα μουσικά όργανα και αποκτά έτσι μουσικές αλλά και κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα στην ομάδα μαθαίνει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί στις οδηγίες, να επικοινωνεί με τη βοήθεια της μουσικής και της κίνησης και να δραστηριοποιείται. Καλλιεργεί τη μνήμη και τη φαντασία του.

Ο Γερμανός συνθέτης Carl Orff (1895-1982) ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης εποχής, με γνωστότερα έργα του τα “Carmina Burana” και τη μουσική για το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ.

Στους παιδαγωγικούς κύκλους είναι κυρίως γνωστός για το σύστημα Ορφ (Orff Schulwerk). Στην Ελλάδα, το σύστημα Orff έγινε γνωστό το 1962, από την Πολυξένη Ματέυ Ρουσοπούλου (1902-1999).

Με το πέρασμα του χρόνου, το σύστημα Orff αγαπήθηκε πολύ σε όλες τις χώρες και είναι ένα από τα αγαπημένα προγράμματα μικρών και μεγάλων. Αγαπήθηκε , επειδή απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο στα ταλέντα της μουσικής, θεωρεί, όλα τα παιδιά ταλαντούχα, με την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιο ταλέντο και είναι στο χέρι των σωστών παιδαγωγών να το ανακαλύψουν και να το αναδείξουν.

Αν, όμως, το παιδί παρουσιάσει ιδιαίτερη επιθυμία προς την εκμάθηση της μουσικής, ο έμπειρος παιδαγωγός μπορεί να προτείνει μουσικό όργανο ή ακόμα και το ίδιο το παιδί να δείξει ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο.

Η προσέγγιση Orff δεν είναι μόνο για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί έχουν βιώσει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά του στις εργασίες τους με εφήβους και ενήλικες, αλλά και ηλικιωμένους. Το Orff δεν διδάσκεται από όλους τους μουσικούς, αλλά από εκείνους που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το ανάλογο πρόγραμμα σπουδών.

Διδάσκουν: Αντζουλέτα Πουσναρά (Παλλήνη)      Ελένη Ραγκούση (Αθήνα)

 

ΑθήναΠαλλήνη

ΤΟΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αντζουλέτα Πουσναρά

ΤΟΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Αντζουλέτα Πουσναρά

Course Features

  • Lectures 0
  • Quizzes 0
  • Duration 9 hours
  • Skill level Beginner
  • Language English
  • Students 0
  • Assessments Yes
€39.00