ΠΙΣΩ
χριστοδούλου έλενα

Έλενα Χριστοδούλου

Πιάνο

Η Έλενα Χριστοδούλου έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχοντας αποκομίσει επαινετικές κριτικές για τις ερμηνείες της, όπως «…λαμπερή και διαυγή δακτυλική ικανότητα…αξιοζήλευτη καθαρότητα και άνετο έλεγχο ήχου, φράσης και προθέσεων…εξωστρεφή martellato ήχο, εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία…» (Δ. Μαλλούχος, Μουσικός Τόνος), έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε τέσσερις ηπείρους: Ευρώπη, Β. Αμερική, Ασία, Β. Αφρική. Έχει εμφανιστεί στην Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), στις Η.Π.Α. (Βοστώνη, Salt Lake City, Dayton κ.α.), στην Ιταλία (Ρώμη), στην Αίγυπτο (Όπερα του Καΐρου και Όπερα της Αλεξάνδρειας), στα Η.Α.Ε. (Ντουμπάι), στο Ιράν (Τεχεράνη: Rudaki Hall και Vahdat Hall), στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Deree College, Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης κ.α.) εισπράττοντας εξαιρετικές κριτικές.  Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, με την ιταλική Ορχήστρα Partenopea υπό την διεύθυνση του Enrico Volpe, με την Ορχήστρα Δωματίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Τουφεξή, με την Ορχήστρα Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κερκέζου κ.τ.λ.. Επίσης, έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα, την Τηλεόραση, καθώς και για το ελληνικό ραδιόφωνο της Βοστώνης.

Με αφορμή την έντονη καλλιτεχνική της δραστηριότητα έχει προσκληθεί ως σολίστ από την  αμερικανική, ελβετική, ιταλική, αιγυπτιακή, και σερβική πρεσβεία (υπό την αιγίδα της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Γιουγκοσλαβίας) με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής μουσικής. Έχει βραβευτεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Lions Club για τη μουσική της συνεισφορά, ενώ έχει κληθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών να ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών για δύο πιάνα (με την πιανίστα Χριστίνα Παντελή) στην επετειακή συναυλία για την δεκαετή συνεργασία της Ένωσης με το Ινστιτούτο Goethe.  Ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα μπαρόκ, κλασικής, ρομαντικής, και σύγχρονης περιόδου, συχνά νιώθει την ανάγκη να ερμηνεύει έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετοί εκ των οποίων της έχουν αφιερώσει έργα τους (Μ.Ι. Αλεξιάδης, Τ. Ρωσόπουλος κ.α.).

Έχει δώσει μια σειρά από piano master classes και συναυλίες στην Τεχεράνη, σε συνεργασία με το Tehran Art University, καθώς επίσης συμμετέχει ως καθηγήτρια από το 2015 στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία (υπό την αιγίδα των Vladimir Spivakov και Vladimir Krainev International Charity Foundation) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα Αλέξανδρου Χαλάψη.

Η Έλενα Χριστοδούλου έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), όπου έλαβε Πτυχίο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών (B.A. in Music), με Υψίστη Διάκριση. Σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στα πολιτιστικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίδοσης, το δεύτερο που έχει δοθεί στην ιστορία του Κολλεγίου. Με υποτροφίες των ιδρυμάτων Fulbright και Αλέξανδρος Ωνάσης πραγματοποίησε  Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πιάνο (Master in Piano Performance), στο Boston Conservatory of Music,  με καθηγητή τον Michael Lewin. Ανά περιόδους έχει μελετήσει κοντά σε μεγάλους πιανίστες, όπως οι: Leon Fleisher, Jacob Lateiner, Aquilles delle Vigne, Nicolae Petrof, Marcella Crudelli. Έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Ρώμη (“Associazione Culturale Fryderyk Chopin” Piano Competition) και στη Βοστώνη (νικήτρια του Concerto Competition στο Boston Conservatory), καθώς επίσης έχει εξετελέσει μέλος επιτροπών σε διαγωνισμούς πιάνου.

«… Η κ. Χριστοδούλου είναι μια πλήρης κλασική πιανίστρια και τη γνωρίζω πολύ καλά από διάφορες παραστάσεις. Οι ικανότητές της έχουν αναγνωριστεί από γνωστούς κριτικούς μουσικής και συναδέλφους καλλιτέχνες. Η γραφική εμφάνισή της είναι εξαιρετική και πολύ προσωπική….»
κ. Pierre Monod, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Φεβρουάριος 2005

«… Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική σας ερμηνεία… η μουσική παρουσίασή σας ήταν το αποκορύφωμα της εκδήλωσης καθώς προσέφερε όχι μόνο καλλιτεχνική απόλαυση αλλά απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους.”
Κ. Nicholas Burns, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ιούλιος 2001