ΠΙΣΩ
αθανασιου θεοδωρα

Θεοδώρα Αθανασίου

Λαούτο - ταμπουράς

Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Δημ/κης Εκπ/σης του πανεπιστημίου Πατρών.
Στην ηλικία των 6 ετών άρχισε να ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και το μπαγλαμά συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες, ενώ στα 11 πήρε τα πρώτα της μαθήματα στον τρόπο και το ρεπερτόριο της λαϊκής κιθάρας, με δάσκαλο το Νίκο Πρωτόπαπα.
Στα 19 της χρόνια, άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως κιθαρίστρια σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.
Τα τελευταία δέκα ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη των μουσικών τρόπων (μακάμ) της ανατολής στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, με δασκάλους τους Χρίστο Τσιαμούλη και Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ έχει λάβει μαθήματα ρυθμολογίας και παραδοσιακών κρουστών με το Σέργιο Βούλγαρη, ολοκληρώνοντας έναν πενταετή κύκλο σπουδών στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (2003-2008).
Από το 2004 ως σήμερα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην τεχνική και το ρεπερτόριο του πολίτικου λαούτου (2005) με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, καθώς και σε άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολής (αφγανικό ραμπάμπ, 2004 / Κhaled Arman, πέρσικο ραντίφ 2006/ Darius Talai), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάριο πάνω στην ιδιαίτερη τεχνική και το κλασσικό ρεπερτόριο του yaili tanbur από τον Ευγένιο Βούλγαρη το 2007 (Μουσικό Χωριό, Αγ.Λαυρέντης, Πήλιο).
Έχει λάβει μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου από τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου (2006). Έχει παίξει τόσο σε θεατρικές παραστάσεις ως μουσικός και performer όσο και σε ραδιοφωνικές-τηλεοπτικές εκπομπές.
Σπουδάζει κλασσική αρμονία της δυτικής μουσικής (Τονικό Ωδείο) και είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής με καθηγητή τον κύριο Αθανάσιο Παϊβανά (Ελληνικό Ωδείο, 2013).
Στο παρελθόν ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη του οργάνου της φωνής και του χειρισμού του στα ανατολικά ρεπερτόρια, παραδίδοντας σεμινάρια και μαθήματα με θέμα το Σώμα και τη Φωνή σε συνεργασία με τη physical performer Ειρήνη Αθανασίου, ενώ τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια τεχνικής, ρεπερτορίου και αντίστοιχων θεωρητικών πάνω στη λαϊκή κιθάρα, το πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, καθώς και θεωρητικών της ανατολικής μουσικής, με επίκεντρο κυρίως το ευρύτερο ρεπερτόριο των περιοχών της ανατολικής Μεσογείου.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές (πολίτικο λαούτο, κιθάρα, μπαγλαμά, φωνή), αναγνωρισμένων, αλλά και νέων στο χώρο καλλιτεχνών: «Αψιλίες» / Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης και Απόστολος Τσαρδάκας 2008, «Βορεινό» / στίχοι-μουσική Λάκη Ορφανίδη, 2009, «Πανταχού Απών» / στίχοι-μουσική Νικόλα Ευαντινού 2010, «Καπετάνιε», στίχοι-μουσική Κων/νου Πλούσιου 2011, J.Kriste Master of Disguise «The age of Now» / Λευτέρης Μουμτζής, 2012. Έχει παίξει σε ντοκυμαντέρ σχετικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και τη σύγχρονη έκφραση (11 voices 2011, indebito 2012).
Από το 2009 έως σήμερα, έχει συστήσει και παρουσιάσει σε συνεργασία με αξιόλογους νέους καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής, πολυάριθμα σχήματα με ενεργή παρουσία και ευρεία αποδοχή εντός κι εκτός συνόρων (τρίο Γιουφ, God save the Rest trio, Χάπι ντουέτο, Απ’ Αλλού ντουέτο, Καρπός τρίο, Τερπνόν ensemble, Garlic duo, Θεοδώρας Αθανασίου τρίο), εστιάζοντας στο ρόλο της κιθάρας και του πολίτικου λαούτου στα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης μεσογείου.
Ταυτόχρονα, παραδίδει πολυάριθμα σεμινάρια και μαθήματα στην κιθάρα, το πολίτκο λαούτο καθώς και στα θεωρητικά της ανατολικής μουσικής και των λαϊκών δρόμων.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ